Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчев бряг през лятото - пълен с туристи и проблеми

Снимка: БГНЕС

Големите хотели в курорта Слънчев бряг спряха записванията за летния сезон още в началото на април заради препълване на базите. Прогнозите за туристическия ръст за това лято варират от 10 до 30%. Извън очакванията за силен туристически сезон, пейзажът в Слънчев бряг не се е променил особено - липсата на персонал, сергиите, бараките и дюнерджийниците, както и алкохолните турове ще бъдат най-обсъжданите теми на летния сезон.

Повечето хотели и заведения в Слънчев бряг в момента са строителни площадки. По план ремонтите трябва да продължат до 15 май, когато влиза в сила забраната за строителни работи. Първите туристи от Израел са настанени в североизточната зона на брега на морето, далеч от шума на ремонтните дейности. По алеите в Слънчев бряг е пълно с жени от ромски произход, които си търсят работа. Офертите за по-високи заплати, които бяха обявени на туристическите борси, засега приличат повече на рекламен трик, разказва кореспондентът ни в Бургас Даниела Костадинова.

Наемането на квалифициран персонал се очертава сред сериозните проблеми на лято 2016. Как се стигна до тук, хора без умения и ценз да обслужват туристите по българските курорти, разказват Красимир Иванов, управител на заведение, и хотелиерът Веселин Налбантов.

Професионалните качества на кадрите са много занижени, не знаят езици, нямат опит, а тези, които притежават тези умения, са в чужбина и берат ягоди.

Ние нямаме кадри. Кадрите, които се изпращат от бюрото по труда, не стават всички. Не може хората от гетото да застанат тука и да обслужват туристи.

Организацията за охраната и сигурността на туристите също е в ход. Ще има по-голям брой командировани полицаи.

Повече за картината в Слънчев бряг в навечерието на летния сезон - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени