Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзотични култури се преплитат в музикално ателие за уду и кахон

Снимка: Ире Васкес

Какво представляват уду-кастанетите и трудно ли е да се научиш да свириш на кахон? Институт "Сервантес" огранизира пролетно музикално ателие с испанския перкусионист Хесус Ел Кийо, което ще въведе желаещите в мистичния свят на двата инструмента с екзотични корени.

Уду е подобен на амфора инструмент с африкански произход, изработен е от керамика и звукът, който се извлича от него е много успокояващ, наподобява капки вода. Този инструмент просто те отвежда на друго място, разказа в предаването "Хоризонт до обед" Хесус Ел Кийо и допълни, че на удо се свири много в афрокубинската музика. Бил е използван от африканските жени за викане на духове, които да им дадат енергия. От глинен съд, който африканците са използвали за вода и вино, чрез издълбаването на дупка се е получил музикален инструмент. Когато се опитваш да затвориш отвора се получава специфичен звук, демонстрира музикантът в студиото.

На 14 април в Испанския институт „Сервантес“ започва удо-курс, който ще позволи на всички желаещи да се докоснат до този инструмент. Чрез него по-затворените и срамежливи ученици могат да осъществят добър контакт и след това да преминат към други инструменти, обясни Ел Кийо.

Това, което изпях, е част от моята кубинска култура. Ние сме смесица между африканци и испанци и това е останало от африканската култура, сподели кубинската изпълнителка Ире Васкес, която също ще се включи в работата на музикалното ателие:

Много хора в Куба го прилагат като религия, но е елемент от културата на Куба. Всеки светец има свой начин да се облича, своя история, своето пеене. В случая аз пях за богинята на водите, която се облича в синьо.

На миналия курс бях учуден, че българите много по-бързо схващат ритъма, отколкото испанците, за които фламенкото е част от тяхната култура, сподели още Хесус.

Друг музикален инструмент, с който курсистите ще се срещнат е кахонът. Той се ражда в Перу, а след 70-те години на миналия век се превръща в неизменна част от фламенкото, благодарение на виртуоза Пако де Лусия. Днес кахон може да бъде доловен в джаза, афро-ритмите, латино музиката, фюжъна. В превод от испански език кахон означава голяма кутия.

Целия разговор, озвучен с музика, можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени