Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Алексиев: Идеята, че офшорният бизнес ще изчезне, противоречи на икономическия смисъл

Снимка: БГНЕС

Вероятно от "Документите от Панама" не са излезли имена на американци, защото разследващите се занимават с "едрите риби", а не с по-малките хора. Положително в САЩ има милиони хора, които си държат парите в офшорни сметки, но те са вероятно сравнително дребни риби и затова не се чуват имената им. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев. Той посочи, че данъците в САЩ са много високи и държането на пари в офшорни сметки е практика. Подоходният данък е почти 40%, коментира той.

За тези хора, които наистина използват офшорния бизнес за криминални цели, положително би трябвало да се направи нещо да се стегне този режим. Примерно приближените на Путин, както знаем, а в момента се оказва и че видни политици от Европа са замесени. Това е един въпрос. Но по принцип идеята, че някак си офшорният бизнес ще изчезне, е абсолютно глупава, защото тя противоречи на икономическия смисъл

Офшорният бизнес е реакция на неморални действия на правителствата, като например огромните данъци, коментира Алексиев.

Алексиев коментира, че в Турция де факто има гражданска война между правителството и кюрдите, което крие рискове за България:

В Турция в момента има много големи симпатии към кюрдската партия (ПКК), поради това че тя фактически защитава интересите на светски настроени хора, докато партията на Ердоган е направо една ислямистка партия, която абсолютно грубо потъпква нормални човешки права като свобода на словото и прочее. Това, разбира се, се отразява във външната политика на Турция. Конфликтът между Турция и Европа в момента във връзка с бежанската вълна е до голяма степен част от това, което става вътре в самата Турция.

Що се отнася до енергетиката, за което днес ще говорим с турски колеги, това е безспорно една много голяма част от това, защото Турция, по принцип, няма собствени енергийни ресурси. Всичко, което употребява, а тя е една огромна икономика, трябва да внесе. Това са ресурси, които минават през кюрдски територии и много лесно могат да се саботират и вече се саботират.


Пряко ни засяга и нас, защото бежанската вълна в момента, която идва, да кажеме от трети страни – от Сирия, от Афганистан и прочее, които минават през Турция – може да се удвои, да се утрои, ако започне масово бягство на кюрди от Турция. Това за Европа е нещо изключително опасно.

Кюрдският народ е най-големият народ в света без собствена държава, изтъкна Алексиев. Въпреки това мечтата на кюрдите в Турция не е за отцепление, а за автономия, допълни той.

Интервюто на Даниела Якова с Алекс Алексиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна