Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Правосъдие за всеки" организираха спонтанен протест пред бившия Партиен дом

Снимка: БГНЕС

Представители на инициативата "Правосъдие за всеки" организираха спонтанен протест пред бившия Партиен дом. Те настояват да бъдат приети предложенията им за съдебна реформа. Сред идеите им, внесени в Народното събрание, са намаляване мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от 5 на 3 години, както и намаляване мандата на главния прокурор от 7 на 5 години.

4 заседания са минали на правна комисия. Искаме да попитаме кога ще бъдат разгледани нашите предложения. Докато не влязат в дневния ред всяка сряда ще сме тука като свободни граждани, заяви Велислав  Величков от инициативата "Правосъдие за всеки".

Петромир Кънчев добави:

Считаме също, че с този акт на неразглеждане в срок на подписката, която събрахме, Народното събрание се опитва да неглижира или просто да смачка един от малкото инструменти, които останаха на гражданите каквато е Националната гражданска инициатива по закона за референдумите, и по този начин да прави предложение и да участва в управлението. Като не влязат тези предложения в зала, те биват отклонени и не бъдат разгледани по същество, това демотивира гражданското общество да използва този инструмент за в бъдеще, което създава един допълнителен комфорт на управляващите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна