Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Задава се глобална данъчна промяна

Според Къдринка Къдринова "Панамагейт" е поредната серия манипулираща подбрана информация

Снимка: БГНЕС

Задава се промяна. Невъзможно е статуквото да се запази, въпреки политическото лицемерие и отлагането и завоалирането на въпроса за данъчната справедливост. Това каза пред "Хоризонт" Димитър Събев, експерт по данъчна справедливост, в коментар за разкритията на т.нар. "Досиета Панама". В подкрепа на тази теза Събев посочи, че има серия мерки, предлагани на глобално равнище от прогресивни организации, които настояват за отслабване на ролята на офшорните зони в световния икономически ред. Тези предложения, които настояват не само за борба с офшорките, на и за по-справедливо данъчно облагане и включват например разкриване на данъчна информация страна по страна, посочи експертът. Европейският парламент излезе с препоръка това изискване да бъде валидно за европейските компании, но Европейската комисия трябва да се произнесе на 12 април:

Много трудно ще бъде на Юнкер след "Панамагейт" да каже, че европейските компании имат нужда от повече данъчна тайнственост.

181 милиарда долара държи в офшорни зони само „Епъл“, илюстрира разсъжденията си експертът:

Проблемът със световното неравенство е много голям. Стотина души имат повече богатства от 3-4 милиарда на планенатат и тук не става дума за ляво-дясно а за човещина. Човещината е избягала от тази планета. А данъците са най-легитимният начин за прехвърляне на богатство от по-богатите към по-бедните. Данъчната промяна чука на вратата.

Самият начин на поднасяне на информацията по "Панамагейт" и на нейното получаване е страшно съмнителен. В тази посока говори и сполучливото определение на испански вестник за кибернетичния ангел, който снася въпросната информация. Става дума за поредната доза подбрана информация, която се спуска с някаква цел. Този анализ направи журналистът Къдринка Къдринова. Тя нарече „Панамагейт“ поредния случай на непочтено, брутално използване на журналистите, които се превръщат в посредници за неясни цели. Основният проблем според нея е глобалното манипулиране на общественото мнение и създаването на хаос и невъзможност на хората да се ориентират във всичко онова, което им се поднася.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна