Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрет на мъж с римска монета

Ханс Мемлинг е сред най-значимите представители на т.нар. „фламандски примитивисти”. Ученик е на Рогир ван дер Вейден - един от тримата Големи в живописта на Северноевропейския Ренесанс, наред с Робер Кампен и Ван Ейк. Фламандските примитивисти се придържат към реализма и обръщат сериозно внимание на изразяването на емоциите в портретните творби, вниманието към детайлите и ефектите на светлината, постигнати благодарение на работата с маслени бои.


Една от най-запомнящите се творби на Мемлинг, „Портрет на мъж с римска монета”, е прекрасен пример за майсторството на художника. Мъжът, вглъбен в себе си, с черна шапка, облечен в черно и с бяла якичка, приковава погледа на зрителя. Образът му е пресъздаден изключително детайлно - косата и веждите - косъм по косъм, гънките на пръстите, дори блясъкът на ноктите му на светлината. В ръката си човекът държи стара римска монета, а в долната част на изображението се виждат две лаврови листа. Главата е на фона на безбрежно синьо небе, а в далечината се вижда езеро с лебеди, конник и палма. Така, контрастът в цветовете, създава дълбочина - Мемлинг е един от първите художници на своето време, който търси пейзажен фон за своите портрети.

Дълго се е спорело чий е този портрет. По всяка вероятност, става дума за флорентинския благородник Бернардо Бембо - лавърът и палмата са част от неговия герб. Той бил известен и с богатата си колекция от старинни монети.

9 април

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени