Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Музикални фамилии“: Шуменската фамилия Стоянови

Снимка: архив
Музикални фамилии – шуменската фамилия Андрей и Веселин Стоянови. Семейството е със стари културни традиции. Бащата, Анастас Стоянов, е получил образованието си в Цариградския Роберт колеж. Известно време учителства там, продължава в Русе и Шумен. Това е призванието на българския възрожденец – учителството. Сред видните роднини е Добри Войников. Всички членове на семейството свирят на разни инструменти. Устройват домашни концерти – за свое удоволствие и за радост на съседите.
Двамата, които ще направят сериозна кариера в музиката, са Андрей и Веселин. Андрей Стоянов завършва със златен медал пиано във Виена. В България донася, освен амбицията да свири, композира и обучава, огромна култура, която неговата любознателност и интелект поемат в това световно музикално средище. Андрей Стоянов е основател на  българската клавирна школа.
В 1991 година поетесата Блага Димитрова публикува прекрасно есе, посветено на любимия учител – Андрей Стоянов. Красив, изпълнен с преклонение и с носталгия спомен за времето, прекарано с Учителя, часовете не само по музика, но и по етика, литература, есеистика, философия; незабравимите вечери на музициране, обсъждане на културния живот на София, четене на поезия и философия – Андрей Стоянов и негови ученици: Лили Атанасова, Блага Димитрова, Юри Буков – и други, които оформят тъй нареченият кръжец.
В предаването звучат страници от есето на Блага Димитрова, негови и на някои негови ученици изпълнения. В това число и на брат му, Веселин Стоянов, който също е сред неговите ученици.

понеделник, 24 юли, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна