Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ксениос Ксенопулос: Не е необходимо да се налагат допълнителни контролни мерки за офшорните зони

| обновено на 09.04.16 в 10:00

Няма нищо лошо всеки да управлява парите си чрез сметки в юрисдикции с преференциален данъчен режим и това е напълно легална практика, която няма нищо общо с укриването на данъци.

Това заяви кипърският бизнесмен Ксениос Ксенопулос в предаването Събота 150" по "Хоризонт". Според него не е необходимо да се налагат допълнителни контролни мерки за офшорните зони заради случая с "Панамските документи":

Има международни договори и регулации, особено в Европейския съюз, които се отнасят до офшорните зони. Ще дам пример с Кипър. Ние пазим наистина цялата информация - за паричните потоци, за собствениците. Има специален контрол за сметките на физическите лица и за валутите, в които са техните пари. Аз лично смятам, че това са много адекватни мерки и са достатъчни, за да се предотвратят незаконни практики. Всичко останало, което да ги надгради, създава опасност от намеса във вътрешните работи на дадена държава, която е юрисдикция с преференциален режим.

Кой ще реши кои са тези зони? Кой ще поеме такава отговорност? Обединените нации или Европейския съюз? Или може би само отделни страни ще вземат това решение - Германия или САЩ? Това е изключително вмешателство в националната политика на държавите, които са решили да създадат преференциални данъчни режими. Нека този път вземем за пример Сейшелските острови, знаете, че те също са юрисдикция с преференциален режим. Какво ще се случи, ако те решат да променят политиката си? Ще трябва да се борят да излязат от един списък, за да участват пълноценно в политическия и икономическия живот. Това не е сериозно. Мисля, че това, което към момента съществува като регулации, е напълно адекватно, даже повече от достатъчно, бих казал. Честно казано, аз не знам дали Панама прилага всички стриктни регулации, които ние имаме в Европейския съюз, Може би има държави, които не спазват изискванията като да се пази историята на определена фирма, сметките ѝ и информация за паричните ѝ потоци. Възможно е за тях да се наложи да подобрят мерките, които да пречат на укриването на пари, но в крайна сметка, никой няма право да се меси във вътрешните работи на всяка отделна държава.

По дефиниция политиците и особено тези, които управляват дадена държава, трябва да бъдат изключително внимателни. Те трябва да бъдат пример за спазването на закона в своите държави. Ако те използват офшорните зони като начин да спестят от разходите си като плащат по-малко данъци, това е по-скоро политически, отколкото юридически или финансов въпрос. И все пак - в офшорните зони няма нищо лошо. Тук пак стигаме до въпроса - кой ще решава как президентът или министър - председателят ще управляват парите си? Същото важи и за компаниите. Обединените нации ли? В такъв случай, те трябва да седнат и много внимателно да обмислят това, което ще направят като рестрикции, ако такива изобщо са приложими.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна