Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ненков: Мястото на свободното къмпингуване е в Закона за туризма

Снимка: БГНЕС

Цялостната уредба на свободното къмпингуване има свое систематично място и то е в Закона за туризма. В него тази дейност ще бъде регламентирана изцяло. С гласуваното през последната седмица забраната за къмпингуване бе отложена поне с няколко месеца и "топката" е в полето на министерството на туризма. Това обясни в предаването "Неделя 150" Александър Ненков от ГЕРБ в коментар на отложената забрана за свободно къмпингуване. Ненков уточни, че първоначално гласуваната забрана, която предизвика силен обществен отзвук, няма да важи за този летен сезон.

Общественият интерес не е еднозначен. Трябва да се намери пресечната точка между интересите на желаещите да къмпингуват свободно и да се сливат с природата и общините, които след летния сезон трябва да се справят с последствията от свободното къмпингуване, заяви още Ненков. Ползващите зоните за свободно къмпингуване по думите му нито плащат такса, нито се регистрират, нито има охрана по тези места и така се получава хаос.

Прекалено много сме допуснали да се разпростре строителството по Черноморието, но това не означава на малкото свободни места всички да си правят каквото пожелаят, смята още Александър Ненков.

Той прогнозира, че до два-три месеца министерството на туризма би трябвало да изготви законопроекта с цялостната регламентация на свободното къмпингуване и посочи, че в момента се събират становища от заинтересованите страни.

Цялото интервю с Александър Ненков чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени