Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се отразят ли министерските рокади на Оперативната програма "Наука"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оперативната програма "Наука" няма да се променя и предоговаря, заяви новият заместник-министър на образованието Красимир Киряков в интервю за "Хоризонт". Става дума за 560 милиона лева за програмен период от седем години.

Новото ръководство на МОН има концептуално сгрешен подход към оперативната програма, напуснах, за да не бъда част от тази грешка, обясни в интервю за "Хоризонт" подалият оставка негов предшественик проф. Николай Денков. Той заяви, че е имало надежда оперативната програма да даде рестарт на науката, но  образователното ведомство не залага на идеите на академичната общност:
Министър Кунева представи като постижение с новия екип това, че човекът няма връзка с научните лобита. Бих казал, че именно поради спецификата на научните изследвания, по целия свят там, където става дума за разпределение на средства за научни изследвания, най-отгоре са водещи учени, защото поради трудността за разбиране на тази материя много лесно могат да бъдат заблуждавани хората и парите да бъдат отклонявани в грешни посоки. 

Като основен механизъм за противодействие срещу корупционните и лобистки практики в науката проф. Денков очерта обсъдения с ЕК механизъм, според който в оценяването на наши научни проекти трябва да се  включат водещи чуждестранни учени с опит в тази сфера. Винаги досега, когато е имало скандали, фонд "Научни изследвания" е катастрофирал по темата за избора на печеливши кандидати за научни проекти, подчерта ученият. Той открои като недостатък на научната работа у нас и минималния, недостатъчен дял от годишния бюджет за висше образование, който се заделя за научна дейност във ВУЗ-овете.

Новият заместник-министър на образованието Красимир Киряков заяви, че няма драма и не бива да се преекспонират технически въпроси, които са в процес на решаване. Той обяви, че диалогът му с ректорите на водещи ВУЗ-ове и с директорите на академичните институти на БАН е изграден. Те ще бъдат поканени във фокус група за съвети, която да бъде много гъвкава и ще работи по конкретни казуси, свързани с оперативната програма.

Той увери, че в бъдеще ще се гледа сериозно на качеството на проекта, а не на това как е написан, за да няма много красиво написани проекти без сериозен научен капацитет.

Новият заместник-министър е с ресор Дирекция "Структурни фондове", която ще отговаря за оперативната програма и за други международни проекти.
Рокадите в сектор "Наука" предизвикват съмнения, обясни от своя страна проф. Станислав Станилов от "Атака":

Не съм сигурен , че намеренията са много чисти, тъй като парите са твърде много.

Трите мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна