Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Панамагейт" е маскарад, а България - прашинка от него

Това за мен и за повечето българи не е скандал. Така финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира скандала "Панамагейт". Той го сравни с маскарад, известен на всички и в който участват всички, и то от много време, а Българя е една прашинка от него. Истината е, че големите пари управляват света и офшорките са един от лостовете за това управление.

"Панамагейт" не е с днешна дата, подчерта Гледачев, а е една практика, може би от двайсет и няколко години, а пък в дълбоките дебри на социализма, дори тогава червените капитали са препирани през офшорни зони, но тогава това не беше достъпно за обикновения българи или за бизнесмените и т.н.

Гледачев коментира привлекателността на офшорките като начин за опазване на парите и като перачница на мръсни пари.

Богатствата на такива страни в Европа като Швейцария се дължи на банковата тайна от пет века назад точно заради привличането на мръсни капитали. Лихтенщайн, Люксембург – също едни от най-богатите държави в света, то се дължи точно на това нещо, т.е. привличането на чисти, получисти или тотално нечисти пари в целия свят е бизнес от столетия. И богатството на много държави се дължи точно и единствено само на това, не само в Европа, така че тези офшорни центрове винаги са били привлекателни. Това, че ще излязат 20 – 50 – 100 – 200 е абсолютно нищо българи в тези списъци. Това е може би една прашинка в пустинята.

За изгодите от офшорките:

Пестят се данъци, искам да кажа, проблемът е много голям по друга причина, в момента се пести само от данък печалба, който е 10%. Това тотално намалява интереса да изнесеш парите си в чужбина в офшорка, защото Кипър е другата територия, в САЩ - Делауер, Ню Джърси и още няколко щата, Невада, са офшорни зони – т.е. вие може да си регистрирате фирма в Америка и в България да влизат пари от там и с други думи – американски чужди инвестиции.  Т.е. намаляването на данък печалба само това печели и това води до незаинтересованост на голяма част от средните и малко по-едрите фирми. По-важното е, че се губи нишката на капиталите, затова се прави основно, където има мръсни пари, не много чисти, полумръсни пари – те се изнасят, за да могат да бъдат препрани и инвестирани. Разберете, че дори в изсветляването на българската икономика, сивия сектор, този, който не си плаща данъците и т.н. е от порядъка на една трета – между 30 и 35%.

Офшорните зони са проблем на целия свят. Те събират нечисти пари на целия свят. Дебат в световната общност се повдига постоянно и те не се закриват. Но фактически светът има нужда от мръсните пари. Може би в този, съвременния свят, дигитален всичко се знае. Абсолютно всичко се знае – кой, къде, какви мръсни пари има и големите разузнавателни компании, на първо място ЦРУ, може по този начин да манипулира други глави, ето тук излезе Камерън, исландският премиер си отиде, но можете да бъдете сигурни, че абсолютно всички премиери, президенти на всички държави по света имат такива пари.

Досега не сме споменали, че офшорките са морално нещо, че светът е морално нещо и че се управлява по морални закони. Светът се управлява от силата, по законите на силата и само това нещо, виждате, че дори войната. И войната е по икономически причини, т.е. икономическите причини са в основата на абсолютно всяко човешко действие и оттам от абсолютно всяко управление на всяка една държава по света.

Независимо дали си офшорка, когато си в дадена страна, като примерно в България, ти си плащат ДДС, акциз и т.н., т.е. загубите от офшорки в България не са големи – просто се крие произходът на парите. Най-големи са загубите от крадене на ДДС, от крадене на акцизи на горива, цигари и други такива, които са от порядъка на няколко милиарда.

За политиците в офшорките:

Няма нито един може би политик, включително и български, говоря от големите, който да няма пари зад граница и рано или късно това ще се разбере. Светът се управлява, пък и хората се управляват, чрез моркова и тоягата, това е стара мъдрост, както знаете... Но можете да хванете всеки един от големите политици, защото те имат такива сметки и като вие знаете за тях чрез информацията ги манипулирате в определени момент, с други думи, искам да обобщя, че това, което гледаме и в България, и по света е маскарад, т.е. това е един театър за пред хората, за една парадна демокрация, а истината е, че големите пари управляват света и офшорките са един от лостовете за това управление.

В нашите ширини се смята, че да вземеш подкуп е напълно нормално, каза още той и прогнозира, че в Южна Европа нищо няма да се случи. Може нещо във Великобритания с Камерън, но в страни като Гърция, Италя, Испания, каквото и да излезе, се смята, че е нормално, че те затова са политиците, за да крадат и дори ги намираме за тарикати.

В България много хора се стремят да станат политици, за да вземат едни пари и да ги изнасят в офшорки. И да печелят и да се смятат за бизнесмени. Т.е. това се смята за един успешен модел за България. А това е жалкото.

Цялото интервю със Светозар Гледачев е в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна