Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Компресорна станция "Странджа" е поредна стъпка към диверсификацията

Снимка: БГНЕС

„Булгартрансгаз“ въведе в експлоатация модернизираната компресорна станция „Странджа“, през която преминава 85% от транзитирания през България природен газ. На церемонията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, дипломати, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

Новото оборудване на станцията отговаря на европейските екологични норми, рискът от непланирани ремонти значително намалява, подобрено е техническото състояние и се повишава експлоатационният ресурс. Компресорна станция "Странджа" е поредна стъпка към диверсификацията, подчерта премиерът Борисов:

Оттук минават 14 милиарда кубически метра газ за Истанбул. След месец същото нещо ще видите в Петрич, а на 19 април ще бъдем в Бургас, когато идва платформата. Тя е толкова голяма, че не може да мине Босфора, идва на части в Бургас. Ще започнат да я сглобяват, за да отиде на "Хан Аспарух" за добив на газ.

За значението на газоразпределителната ни мрежа, връзките ни със съседните страни, газовите коридори и търговията със синьо гориво можете да чуете в звуковия файл.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна