Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кери стана първият високопоставен американски дипломат, който официално посети Хирошима

Снимка: ЕПА/БГНЕС
По време на срещата в Япония на външните министри на седемте най-развити индустриални държави в света американският държавен секретар Джон Кери стана първият високопоставен американски дипломат, който официално посети Хирошима.

Джон Кери положи венци и отдаде почит на 140-те хиляди жертви от първата ядрена бомбардировка в света, когато на 6-и август 1945 американските военновъздушни сили пускат бомба с кодово име "Литъл бой" над крайбрежния град Хирошима. Държавният секретар бе придружен от първите дипломати на Япония, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада, които по-рано обсъждаха мерки срещу тероризма, сигурността на мореплаването и кризите в Украйна и Близкия изток.

Посещението в Мемориалния музей на мира в Хирошима има дълбоко символично значение за Япония. Темата за извинение обаче не беше повдигната нито от Токио, нито от Вашингтон.

Жестът на Кери е част от опитите на американската администрация за сближаване със страните от Далечния изток в противовес на възхода на Китай. Самият президент Барак Обама се очаква да пристигне в Япония през следващия месец, но не ясно дали и той ще посети Мемориалния музей на мира в Хирошима.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени