Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Колев: Намалява броят на отпадащите ученици от ромски произход

Намалява броят на отпадащите ученици от ромски произход, каза в предаването „Нещо повече“ Деян Колев – председател на Центъра за междуетничести диалог и толерантност "Амалипе".

Той обясни, че организацията работи със 190 училища в цялата страна:

Процентът на отпадащите ученици през последните три години намаля от 2.4 на 0.6 % благодарение на една изцяло педагогическа интервенция, която реализираме съвместно с тези училища. Процентът на младежите и девойките, които завършват 8-ми клас и продължават в 9-ти беше удвоен – от 40 на 79 %.

Педагогическият подход, с който си служи неправителствената организация и съответните училища, включва въвеждане на разнообразни форми на интеркултурно образование и работа с ученици, учители и родители.

В тази училища ние формираме родителски клубове, а на места те се превръщат и в училищни настоятелства, които провеждат обучения, дискусии с останалите родители, за да стимулират техния ангажимент към образованието на децата. С учениците се формират ученически парламенти, които са ангажирани и с въпросите на ранното отпадане. Въвежда се практиката на ученици наставници. Това е идея, при която към всеки, застрашен от отпадане, се прикрепя негов съученик, приятел, който полага допълнителни грижи и мотивация да идва навреме на училище и да не отпадне. С учителите провеждаме обучения за фолклор на етносите и други форми на интеркултурно образование. Когато се обвържат всички тези три страни училището става една добре функционираща система и това е най-добрата превенция на отпадането от училище, обясни Деян Колев.

Цялото интервю с Деян Колев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна