Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Делчев: По-добре някаква реформа в МВР, отколкото никаква

Ново отлагане на реформата би означавало затвърждаване на статуквото

Снимка: Реформаторски блок

Реформата в МВР се отлага вече година и няколко месеца и всяко ново отлагане води към затвърждаване на статуквото. Законопроектът е далеч от перфектен, но никой закон, който влиза на първо четене, няма как да е изпипан така, че да се хареса на всички народни представители. По-добре някаква реформа, отколкото никаква. Това заяви в предаването "Преди всички" Димитър Делчев от Реформаторския блок.

Най-вероятно голяма част от Реформаторския блок ще подкрепи законопроекта на първо четене, прогнозира Делчев, според когото най-разумно е тази подкрепа да се случи на първо четене, защото противното би означавало, че няма желание за реформа в МВР. Делчев вижда решение на проблема в това между първо и второ четене законът да се доизглади с експерти. При изчистване на основните моменти на първо четене може да има задоволителен резултат, така Делчев отговори на въпрос как ще се преодолее съпротивата на политическите сили, които настояват за оттегляне на законопроекта.

Реформата трябва да оптимизира разходите в системата. Няма как да се вземат пари от друг сектор, за да се даде на МВР, за да се постигнат другите искания на синдикатите, изтъкна Делчев. Той смята, че онези, които не са подкрепили проекта на комисия, се страхуват от гнева на синдикатите. Всяка реформа има политическа цена, а някои политически сили очевидно се страхуват от тази политическа цена. Не цялата парламентарна група на ГЕРБ гледа с охота на промените в МВР, отбеляза още Димитър Делчев.

Вакуумът, който държавата осигурява, се заема от хора. Хората по места се страхуват. Не бива да заклеймяваме гражданската бдителност и реакция, но хайките, които се правят, са незаконни. Тази позиция изрази Делчев в коментар на гражданските акции по задържане на мигранти:

Това, което Сидеров и Расате правеха, бе чист пиар, а това, което хората в пограничните райони правят, е опит да защитят нещо, в което вярват. Днес това могат да бъдат хайки за чужденци, а утре – хайки за етнически малцинства… Но ако обществото нахока подобни хайки и тези хора бъдат вкарани в затвора,а нелегалните емигранти бъдат оставени да правят онова, което правят, това би бил много лош сигнал към обществото.

Цялото интервю на Силвия Великова с Димитър Делчев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна