Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири победи и една загуба за българските боксьори на олимпийската квалификация в Турция

Даниел Асенов стартира с победа на олимпийските квалификации в Турция
Снимка: БГНЕС

Четири победи и една загуба записаха нашите боксьори в поредния ден на олимпийските квалификации по бокс за игрите в Рио де Жанейро, които се провеждат в турския град Самсун. При най-тежките (над 91 кг) Петър Белберов победи руснака Максим Бабанин, като повтори успеха си от турнира "Странджа" и надигра съперника с 3:0 съдийски гласа (29:27, 30:26, 30:26), с което заслужи място на четвъртфиналите в супертежка категория. Там той ще срещне унгареца Ищван Бернат, който спечели с технически нокаут в третия рунд срещу словенеца Тим Йевшчек.

Европейският ни шампион Даниел Асенов също преодоля първия кръг на категория 52 килограма, като победи с 3:0 съдийски гласа молдовеца Александър Рискан. Асенов, който спечели европейската титла миналата година в Самоков, ще срещне грузинеца Автандил Чубабриа, който победи през месец февруари с 2:1 съдийски гласа в двубой от турнира "Странджа". Чубабриа излезе на ринга веднага след Асенов и победи с 3:0 съдийски гласа испанския боксьор Габриел Ескобар Маскуняно.

Светлана Каменова победи с технически нокаут в първия рунд унгарката Сара Бенке и се класира на четвъртфиналите в категория 60 кг. Каменова преодоля с лекота първата си съперничка, а в следващия кръг излиза на ринга срещу рускинята Анастасия Белякова. Световната шампионка от 2014 година спечели по точки срещу швейцарката Сандра Брюгер.

Световната шампионка в по-горната категория Станимира Петрова се наложи по точки срещу туркинята Нериман Истък в двубой от категория 51 кг и на четвъртфиналите на 13 април ще срещне победителката от двубоя между Елена Енвал от Швеция и Марзиа Давиде от Италия.

Единствено Тинко Банабаков загуби първия си мач в категория 49 килограма от Артур Ховханисян от Армения и отпада от надпреварата.

Българският национален отбор участва със 7 боксьори и 2 боксьорки на олимпийските квалификации в Самсун под ръководството на треньорите Хоел Еухенио Солер Арате, Палми Ранчев и Фикрет Ерджебов. Квоти при мъжете получават първите трима във всяка категория, като загубилите на полуфиналите играят допълнителен мач за третата квота за Рио де Жанейро. При жените олимпийски квоти получават само двете финалистки в своите категории.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна