Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият възел в Украйна през погледа на Вадим Денисенко

Снимка: Максим Белоусов

До разпада на украинската управляваща коалиция се стигна в средата на февруари, след като от нея първо се оттегли партията на бившия премиер Юлия Тимошенко "Отечество", а на другия ден същото стори и партията "Самопомощ".  Така фракциите на премиера Арсений Яценюк и на президента Петро Порошенко останаха без мнозинство в парламента. Тогава се заговори за два варианта - предсрочни парламентарни избори или преформатиране на управляващата коалиция. Правителството на Арсений Яценюк тогава оцеля след вот на недоверие и едва преди два дни министър-председателят обяви, че ще подаде оставка, което се очаква да стори официално днес. Депутатът от Блока на Петро Порошенко Вадим Денисенко обяснява какво предстои след официалното обявяване на оставката на премиера Яценюк:

В този случай няма обявяване на оставка, има изявление на премиера, че моли да му бъде приета оставката. След това Върховният съвет трябва да я гласува. Ако се съберат достатъчно гласове - 226, започва процедура за издигането на нов министър-председател. И ако той набере същия брой гласове, той трябва да предложи и състав на кабинета. След което, с отделно постановление, се гласува и съставът на кабинета.

Смятате ли, че ще се стигне до създаването на управляваща коалиция? Като че ли отношенията между Блока на Петро Порошенко и групата "Народен фронт" не са в най-добрата си форма?

Мисля, че въпросът за създаване на коалиция между Блока на Петро Порошенко и Народния фронт засега не стои. Няма и сериозни разногласия, така че не виждам проблем тя да бъде създадена.

Как се отнасяте към възможността, която президентът Порошенко обяви - да се затвори, като в конклав помещението, докато такава коалиция не бъде създадена?

По принцип, хората се умориха много от тази твърде затегната политическа криза, която продължава близо два месеца. Просто процесът трябва да се ускори. Никой никого няма да затваря никъде - това беше метафора. Но при всички положения трябва много да побързаме.

Как се отнасят "Народен фронт" и независимите депутати към кандидатурата на председателя на Върховната рада Владимир Гройсман?

В момента са в ход последните преговори по този въпрос. Според мен, основното не е кандидатурата за премиер, а по-скоро съставът на кабинета.

Щом стана дума за състава на кабинета, прочетох думи на ваш колега, че се очаква той да бъде обновен на 90 процента. Това като че ли е оценка за работата му, при това не особено ласкава...

Доколкото аз имам информация, съставът му ще бъде подменен минимум наполовина. Реално обаче сигурно ще е и повече.

Смятате ли за близка перспективата ЕС да осигури безвизов режим за Украйна, въпреки вота на референдума в Холандия?

Всички се надяваме на това, но засега очакваме решението на Европейската комисия, която трябва да препоръча или не тази стъпка на Европейския парламент.

Очаквате ли Международния валутен фонд най-сетне да отпусне транша от милиард и 700 милиона долара на Украйна?

Не мисля, че в близко бъдеще ще получим какъвто и да било транш от Международния валутен фонд. Аз лично не смятам, че е възможно Украйна да получи тази сума в близките два месеца.

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Вадим Денисенко можете да чуете от звуковия файл.

Повече по темата - в съвместната статия на Ангелина Пискова и Джаред Фелдшрайбер, посветена на Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна