Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Попхристов: Идеята на богомилите за свобода, равенство и братство чрез любов може да обедини народите в Европа

Дошло е времето да се реализира всеобща църква на любовта

Идеята на богомилите за свобода, равенство и братство чрез любов може да обедини със своя духовен импулс народите в Европа. Богомилското учение със своите послания е повлияло на много положителни процеси в Европа в духовен план.

Посланието на катарите от 1247 година, което притежавам като писмен документ на окситански, говори за посланието към човечеството от 1987 година и в него се говори точно за любовта, за изграждането на една всеобща църква на любовта, в която се оказва почит и на всички онези видни личности от миналото, от всички епохи и от всички религии, които са следвали пътя на любовта и са довели това послание до цялото човечество под една или друга форма, където и да са по света. Така че смятам, че е дошло точно времето за това този девиз най-после да се реализира. В него има послание за единение. Това е едно безсмъртно послание.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" проф. Дамян Попхристов, организатор на Международния форум "Българският дух в Европа през вековете":

Аз съм от хората - оптимисти и вярвам в доброто в човека. Това, което ми дава, особено пък сега, един огромен положителен импулс, това е Международният форум, който току-що приключи, на който имаше толкова много хора, които никога не съм очаквал, че ще съберем. Над 500 човека! Тържествената зала в Общината, където провеждахме форума, теоретичния семинар, пращеше отвсякъде. Хората стояха по земята ... Отворени врати, за да се чува и по коридорите! Това нещо никога не очаквах, когато започнахме да подготвяме този форум.

Интервюто на Венелина Попова с проф. Дамян Попхристов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени