Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Иванов: На първите места в списъка на офшорните зони са Великобритания, Хонконг и САЩ. Панама е 13-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скандалът с Панамските документи продължава да расте. От днес в Париж се събират данъчни и разследващи от 28 страни, които ще започнат едно безпрецедентно досега международно разследване на всички публикации. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“  макроикономистът проф. Димитър Иванов, който живее във Великобритания. Скандалът за пореден път поставя въпроса за данъчната транспарентност, за морала, за отчетността на хората на властови позиции: 

Все още не ни казва много този така наречен "скандал", защото знаете, че е налице отказ на Международния консорциум на разследващите журналисти да пусне в обръщение събраните материали. Този отказ те са казали, че ще важи някъде докъм месец май. В момента в очите на хората, на властите, на институциите са хвърлени не повече, а 1 избран, 1 процент от всички материали.

Когато се говори за т.нар. "11 500 000 документа" вече не става дума, разбирате, че тези документи ще могат да ги третират няколкостотин подбрани журналисти, а става дума за необходимостта от огромен брой юристи, адвокати, данъчни специалисти, експерти и така нататък.

Според Иванов в момента има съзнателно идеологическо замърсяване:

Какво имаме? Налице е един анонимен сигнал, който дава досиетата на две организации. Едната е журналистическа организация, а другата организация е финансирана от известния международен финансист Сорос и от институции, свързани с американското правителство. Между този 1% документи, които за момента са извадени в медийното пространство, неслучайно са сложени хора като Асад, като Националния фронт за Франция, китайски лидери, корейски лидери и така нататък, което, разбира се, дава възможността не само за силна спекулация, а и да се мисли... Моето мнение е, че всичко това не е само инициатива и не може да бъде инициатива нито на "Зюддойче цайтунг", нито на Международния консорциум на разследващите журналисти. 

Финансовата тайна винаги е била ценна, изтъкна ученият. Богатите хора крият парите си в офшорни зони, а бедните – в прасенца-касички и дюшеци, но и двете явления не бива да се разглеждат поотделно, предупреди Иванов. Според него затягането на мерките за сигурност след скандала може да ограничи финансовата тайна за всички. Като крайна възможност икономистът видя преминаването към безкешово общество, което някои държави вече предприемат. Това ще бъде краят на свободата за всеки, тъй като джобът на всеки човек ще бъде пред погледа на управляващите.

Панама е била на 13-о място в списъка на офшорните зони в света. На първите места са Великобритания, Хонконг и САЩ, изтъкна Иванов. 

Ние не знаем какво има в така наречените "Панамски файлове", но нещата миришат и на голяма некомпетентност и ще ви кажа защо. Има далеч по-професионални над 20 начина вие да имате панамска така наречена "административна фирма", чрез която да управлявате свои финансови сметки по света, без вашето име въобще там да е засегнато. Право на това дават американските офшорни данъчни юрисдикции. Отивате в Невада, регистрирате си офшорна фирма. Там не се иска вашето име въобще. И с вашата невадска офшорна фирма регистрирате панамска административна фирма.

Не е незаконно да откриеш офшорна фирма, а да скриеш доход, коментира Иванов. Мнозинството от фирмите обаче са на обикновени хора и са за трансфер на наследство, коментира Иванов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!