Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Петрова може да бъде оневинена

Габриела Петрова е Спортист на годината

Съдържание на "мелдоний" от под 1 микрограм на милилитър в допинг-пробите на спортисти, направени до 1-ви март тази година, са в рамките на допустимото и няма да бъдат считани за нарушение на правилата, съобщи Световната антидопингова агенция УАДА.

От УАДА заявиха, че в тестовете на 158 спортисти от 15 страни са открити следи от употреба на забраненото от началото на сезона вещество.

Сред положителните проби и тази на лекоатлетката Габриела Петрова, спортист номер 1 на България за 2015-а година.

Когато в пробите на спортистите съдържанието на "мелдоний" е под 1 микрограм и тестът е направен преди 1-ви март 2016-а година, то той няма да се считан за положителен. При тези обстоятелства ще се допуска, че спортистът не е приемал веществото след неговата забрана, коментираха от УАДА.

За наказания ще бъдат предложени атлетите, в чиито проби концентрацията на "мелдоний" е над 15 микрограма на милилитър или между 1 и 15 микрограма, но тестовете им са направени след 1-ви март 2016-а година.

При концентрация от 1 до 15 микрограма на милилитър за пробите до 1-ви март 2016-а година ще бъдат правени допълнителни изследвания за всеки отделен случай, както и за пробите след 1-ви март с концентрация от под 1 микрограм на милилитър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна