Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унищожават 100 крави, които са доказано болни от нодуларен дерматит

Заболяването нанася на фермерите и засегнатите райони сериозни икономически щети

Снимка: БГНЕС
Вече са унищожени стоте крави, които са доказано болни от нодуларен дерматит в димитровгардсите села Воден и Черногорово - съобщават от Агенцията по храните. Утре предстои да бъдат умъртвени 33 болни крави в старозагорското село Воденичарово. Огнището на заразното заболяване беше доказано снощи и за да не се разпростре заразата, изцяло е забранено движението на едри преживни животни на територията на областите Благоевград, Бургас, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София-град, София област, Стара Загора, Хасково и Ямбол. 

Вече три години съседна Турция се бори с нодуларния дерматит. Все още не е ясно дали спешните мерки у нас ще ограничат болестта само в Южна България, обясни за "Хоризонт" д-р Цветан Александров от Агенцията:

Рисковете са високи, предвид опита, който има Гърция, предвид опита от Турция, всичко е възможно. Нашата работа е да го ограничим максимално бързо.

Заболяването не е опасно за хората, но нанася сериозни икономически загуби и има летален изход за засегнатите животни.
Никой не е застрахован. Беше въпрос не дали ще дойде, а кога, коментира д-р Цветан Александров.

Сред мерките за ограничаване на периметъра на заразата са забрана за движение на животните от рисковите региони, отделяне на едрите преживни стада и дезинфекция от страна на фермерите.

Стопаните на убитите заразени животни ще бъдат обезщетени по пазарни цени, ако болните животни са регистрирани. След ваксинирането на животните за тях важи рестриктивен режим в продължение най-малко на три години, т.е. засегнатите региони не могат да изнасят продукция за други територии, предупреди д-р Александров.

Забраната за движение и търговия ще продължи, докато успеем да докажем на Брюксел, че България е свободна от заболяването. Дотогава всички животни, които дадат признак на заболяване, ще бъдат унищожавани.

Директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев заяви:

Няма да позволят на никого да се движи, защото на накой може да му дойде на ума да се движи. Интересът към евтини животни в такива зони е много сериозен.

Заразата се пренася по всички видове насекоми, но:

Възможно е причината да е криминално движение на животните. Миграцията на хора също е възможен елемент.

Все още не е решено дали ще се ваксинират животните у нас:

Защото една тотална ваксинация на страната я затваря за минимум 3 години и ние няма да можем да движим тези животни въобще.

Повече по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!