Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Предстои бум на гратисчиите

Снимка: БГНЕС
Решението за вдигането на цената на билета на 1,60 лв. не е сериозно обмислено. Това няма да донесе допълнителни приходи, а до ръст на гратисчиите. Ще има огромен отлив на хора, които си купуват билети. Това прогнозира в интервю за „Хоризонт“ Георги Кадиев. По думите му, самата Столична община предвижда спад на покупката на билети с 19% след това решение.

Георги Кадиев посочи, че две пътувания в едната посока плюс две обратно ще струват 6,40 лева и подчерта:

При сегашната цена на бензина за 6,40 ще си купите три литра и малко бензин и ще се возите 50 км. Това решение променя поведението на хората в посока да ги сваля от градския транспорт и да ги качва на личните им автомобили, а искаме да правим точно обратното.

Еднодневен билет от 2 лева, с която хората могат да се возят колкото искат, щеше да бъде много по-ефективна до въвеждането на тикет системата, убеден е Кадиев: 

Сегашната система е комунизъм в транспортен вид – купуваш си едно билетче и дали пътуваш една спирка или сто спирки – няма значение.

Георги Кадиев смята, че за българската действителност, пълна с агресивни гратисчии, много по-работещ би бил вариантът евтина дневна карта и ефективни групи за проверки:

В момента в София има около 600 контрольори и 6 служители на Общинска полиция, затова постоянно има скандали.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна