Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Добрата интернет култура е важна за киберсигурността

Снимка: БГНЕС

Досега са изграждани отделни системи на киберсигурност, сега предстои тяхното интегриране. Това обобщение направи в предаването "Нещо повече" Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

Хората, които ще гарантират поддръжката на системите, това да не изтичат личните ни данни – това е едната страна, но познанията ни за работа в интернет са също много важни, подчерта Божилов. По думите му, запознаването на децата още от училищна възраст с рисковете и заплахите в интернет е ключово и добрата интернет култура е предпоставка за по-добра киберсигурност.  

Позовавайки се на своя над 20-годишен служебен опит в Министерството на отбраната, Божилов обясни, че поотделно водещи органи и институции у нас имат свои системи за защита на информацията, но се отчита подобряване в споделянето на данни, както и подобряване в посока създаване на интегриран сектор за киберсигурност:

Киберсигурността е нещо много комплексно. Досега сме изграждали отделни елементи на тази киберсигурност - различните министерства, банките, финансовите институции. Стратегията поставя всичко това в цялостна система.

Системната работа и комплексността излизат на дневен ред, категоричен е експертът: 

Има различен тип атаки. Случилото се през 2015-а година бе блокиране на сайтове. Но освен тези относително безобидни блокирания вече има случаи на кибервойни в световен мащаб. Имаме форми на радикализация в интернет, кибертормоз… Изключително широк спектър от проблеми, но идеята на системата за киберзащита е на всеки проблем да бъде намерен адекватен отговор.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени