Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов жп участък Елин Пелин - Ихтиман застрашава водата на село Полиовци

Снимка: БГНЕС

Жители на село Полиовци, община Ихтиман се обединяват в инициативен комитет в защита на интересите си след като разбират, че нов жп участък ще мине буквално под къщите им. Има опасност и от замърсяване на подпочвените води в района.

В предаването „Преди всички“ Йордан Йорданов от Инициативен комитет от собственици на имоти от село Полиовци обясни, че на 10-и февруари 2015 година Министерството на регионалното развитие и благоустройството е издало заповед, с която се разрешава на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ да изработи подробен устройствен план за елементите на техническа инфраструктура извън границите на урбанизираните територии за жп линия София – Пловдив, в участъка Елин Пелин - Ихтиман.

Това е участък, който се обновява с европейски средства.

В нашето населено място липсва нормално водоснабдяване и канализация. Всяко домакинство си е изградило собствени инсталации, от които черпи подпочвени води, обясни Йордан Йорданов.

Според него дори хидроинженерите не могат да кажат какво ще се случи с тези подпочвени води с построяването на модернизирания жп участък:

Според изготвения ПУП трасето е проектирано да минава през самото село Полиовци. Самите строителни граници на селото са в разрез със заповедта на МРРБ. Въпреки че в доклада по ОВОС от 2014 година, който е издаден за строителството на тази жп отсечка, пише, че в частта с тунелно строителство влиянието върху подпочвените води ще бъде значително. Другото притеснително нещо е начинът, по който ще се прокопава тунелът, чрез взривове.

Проектът предвижда тунелът да мине под част от къщите в селото.

От инициативния комитет настояват жп трасето да бъде изместено по-далеч от урбанизираната територия. Решение може да бъде и изграждането на водопровод.

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев каза, че проектът за жп трасето е от национално значение. До момента жалба има само от жителите на село Полиовци.

По думите му бюджетът на Общината не е достатъчен, за да се изгради водопровод до селото. Непосилно е по оперативните програми, защото там има изискване за определен брой жители с постоянен адрес. Те не попадат в този обхват. Малко в патова ситуация сме, каза кметът.

Според него без помощта на държавата няма да се справят.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени