Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Трейси Купър: За жените в България ще има много ползи, ако бъдат обгрижвани от акушерки

Снимка: БГНЕС

Британският доктор по акушерство и съветник към британското Министерство на здравеопазването Трейси Купър е в България, за да проведе безплатни консултации с бременни българки. Тя ще направи проучване и ще запознае акушерките у нас с модерните практики на самостоятелните акушерски услуги. Д-р Трейси Купър, която беше гост в предаването „Хоризонт до обед“, сподели, че във Великобритания е широко застъпена самостоятелната акушерска практика:

Жените, които са с нисък риск и имат неусложнена бременност, за тях се практикува грижа, осъществявана от акушерки. От момента, в който забременеят, през цялата бременност, раждането и между 10 дни и три месеца след раждането за тях се грижи само акушерка. Ако имат някакви усложнения, те биват трансферирани към акушер-гинеколог.

Проучванията във Великобритания показват, че за тези жени резултатите са много по-добри, когато са обгрижвани от акушерки.Д-р Трейси Купър/в средата/

Шансовете да родят нормално са много по-големи, когато се осъществява такава грижа, има много по-малък риск от цезарово сечение, преживяванията от раждането са много по-удовлетворяващи за самите жени. В тази грижа, водена от акушерки, те работят по различен начин и тяхното удовлетворение от професията е много по-голямо. Това е и по-изгодно финансово, казва д-р Трейси Купър.

Според нея ще има много ползи за България, ако жените у нас бъдат обгрижвани от акушерки.

Според Йоана Станчева, която е акушерка на свободна практика, много бременни българки изпадат в състояние на тревожност, което води до страх от раждането и съмнение у самата жена дали всичко с нея е наред:

Съвсем здрави жени са поверени в ръцете на специалисти, които са висококвалифицирани, само че в областта на патологиите и патологизирането на раждането е факт. Това, което световните организации твърдят, като един здравословен и реален процент на здравите жени, т.е. около 70-80% от жените, които би трябвало да влязат в процеса на раждането, не важи за България.

Доктор Купър идва в България по европейски проект, който финансира изследвания в сферата на грижата за бременни и естественото раждане. Докато е у тук тя ще събира наблюдения от пациентките, от българските си колеги и неправителствени организации, ще се запознае с българското законодателство и практики и ще ги обобщи по време на кръгла маса на 19-и април. Тогава тя ще даде и своите препоръки за развитието на професията в България.

Още от опита на д-р Трейси Купър, както и за грижите за бременните жени у нас, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна