Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радомирски: Кризата в Македония може да доведе до дестабилизиране на други балкански държави

Случващото се в Македония има две причини – едната е вътрешнополитическа, а другата е следствие на всички процеси, които стават в света и в региона. Това е многопластово недоволство от различни поводи, което обедини много хора. струва ми се трудно поради различията в самите протестиращи да се стигне до един изход, който би бил в една или друга посока. Кризата в Македония според мен ще продължи. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ Валентин Радомирски – дипломат и специалист по международна сигурност.

Според Радомирски напрежението в Македония може да доведе до дестабилизиране на други балкански държави:

В съвременния свят всички сме толкова дълбоко свързани. (…) За нас е най-добре всичките ни съседи да се развиват стабилно.

Относно намерението на Румъния да се създаде Съвместен черноморски флот на НАТО, експертът заяви:

Черно море трябва да бъде много повече във вниманието на България, така както е в това на Румъния. На практика всички големи държави – САЩ, европейските влиятелни държави, Русия и Китай все се съсредоточават в Черно море чрез видимо присъствие – било то военнополитическо, било чрез икономически проект.

Румъния има последователна политика към Черно море при всички видове управления на страната. И те успяха да изградят в очите на САЩ и останалите наши съюзници в НАТО авторитет, че могат да бъдат форпост на Черноморието.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна