Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се съобразят ли мултикорпорациите с новите изисквания на ЕС към тях

Снимка: Таня Харизанова

Европейският съюз предвижда да задължи мултинационалните компании да огласяват данни за това къде правят печалбите си и къде плащат данъците си.

Фокус ще бъдат мултинационалните компании, които си избират в коя държава им е най-изгодно да си платят данъците, тези, които наемат други фирми и правни кантори, и тези, които измислят сложни схеми за прехвърляне на приходи и разходи от една държава в друга, трета и четвърта, за да се постигне краен резултат – по-малко платени данъци за правителството и повече средства за съответната компания.

Руслан Стефанов от Център за изследване на демокрацията заяви:

Разбира се, много хора биха казали: „каква моралност в един бизнес?“, нов крайна сметка и бизнесът има нещо, което да изтъква – това е корпоративната социална отговорност.

Сегашните данъчни мерки, които предприема Евросъюза, не дават гарантиран резултат, но същевременно трябва да бъдат направени най-малко по две причини, посочва Стефанов:

Първата е политическият сигнал, че европейските институции правят нещо, за да се съберат повече средства от компаниите, които работят в ЕС. Втората причина е връщане на не малка част от тези данъци.

Тези мерки ще увеличават проблемите на компаниите по отношение на проблеми с властите в съответните държави, смята още Руслан Стефанов:

Това ще доведе със сигурност до това тези компании да плащат по-голяма част от данъците, които изработват в дадена страна, там.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна