Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна вълна от арести срещу привърженици на Фетуллах Гюлен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция предприе тази сутрин мащабна операция срещу последователи на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в Америка. Той и редица участници в ръководеното от него движение "Хизмет" са подсъдни за създаване на терористична организация, т.нар. "паралелна държава", с цел сваляне на турското правителство през 2013 година, когато Реджеп Ердоган беше премиер.

Днешната операция на турската полиция е поредната от серията обиски и задържания, която властите започнаха преди две години.

Съобщава се, че тази сутрин полицейските сили са предприели едновременна операция в Истанбул и в още девет окръга на Турция. Задържани са били около 140 души. Между тях бизнесмени, банкери, отговорни служители в полицията и други държавни институции.

Твърди се, че сред арестуваните е собственикът на една от големите строителни компании на Турция Халит Думанкая и членове на директорския борд. Обвинението срещу тях е, че компанията е била финансирана от Гюлен с над 50 млн. долара.

Сред задържаните са и отговорни служители на банка "Ася", която е основана от Фетуллах Гюлен, но преди време беше приватизирана.

Източниците отбелязват, че днешната операция е най-голямата акция на турската полиция срещу гюленистите или паралелджиите, както ги наричат популярно на полицията, организирана досега. Числото на задържаните надхвърля хиляди.

Фетуллах Гюлен и турският президент Ердоган дълги години бяха близки съратници. Но след антикорупционната операция, която според властите е имала за цел да свали Ердоган, двамата станаха люти врагове и се предприеха репресии срещу Гюлен и срещу многобройните структури на движението "Хизмет".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна