Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В къщата на поп Груйо в село Баня витае духът на революцията

поп Груйо Бански

Тази година отбелязваме 140 години от Априлската епопея и 180 години от рождението на поп Груйо Бански, свещеника, превърнал мисията да събуди народния дух в своя съдба. На 23 април в село Баня предстои историческа въстановка на първото Велико народно събрание, което трасира пътя на новата българска държава.

Къщата на поп Груйо в село Баня е непокътната, недокосната от времето. Там са снимки на свещеника-революционер отпреди Априлското въстание и неговият одър, на който угасва тихо и смирено, разказва управителят на регионалния клон на дружество „Традиция“ и стопанисващ къщата Ангел Вранчев, който от години пресъздава образа на поп Груйо. За него местните твърдят, че е влязъл в кожата на свещеника:

Тук витае духът на Бенковски и Волов. Тук на чардака са си пиели кафето.

Къщата отсреща е на Стоян Каролеев. Това е домът, откъдето в един мразовит януарски ден Георги Бенковски вижда поп Груйо да сече дърва, гол до кръста в 80-сантиметров сняг. Това ли е попът, за когото ми говориш, пита Бенковски Стоян Каролеев. Така поп Груйо се превръща в дясна ръка на Бенковски в Панагюрско.

Тук простите люде без болярски род и катедрали са имали дух, много по-висок от която и да е катедрала, разказва още Ангел Вранчев.

Още любопитни детайли по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени