Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ненков: Партиите трябва да се реформират, за да привличат избиратели

Според политолога Димитър Димитров дерегистрацията няма да сложи ред в избирателните списъци

| обновено на 20.04.16 в 17:24
Снимка: БГНЕС

Промените в Изборния кодекс ще бъдат обсъждани тази седмица в пленарната зала. Част от тях предвиждат правителството да решава какви да са стимулите за избирателите при гласуване, а гласуването да е задължително. Обсъжда се и вариант за активна пререгистрация. Това означава, че когато избирател не е гласувал на няколко поредни избори, той бива заличаван от списъка. Даденият избирател ще може да гласува с дописване в избирателния списък на следващи избори, но няма да присъства в първоначалния вариант на списъка.
 

Дерегистрацията няма да има особено значение на първите избори, тъй като списъците ще бъдат такива, каквито са в момента. На вторите избори ще трябва да се допусне избирателен списък в деня на изборите и това ще доведе до хаос. Това коментира в предаването "Преди всички" политологът Димитър Димитров.

Според Димитров членовете на секционните комисии няма как да проверяват дали документа, с който гласува избирателят, е истински:Димитър Димитров

Всякакви последващи проверки, обикновено това е аргументът, с който се опитва да се успокоят подобни тревоги, не мисля, че има особено значение. Веднъж създаден, изборният резултат просто се консумира.

Ред в избирателните списъци трябва да има и той може да се създаде само ако има листа на избирателите и всеки знае къде е изборният му адрес, смята политологът. По думите му тази листа ще е устойчива, на моменти може да бъде динамична, но ще се избегнат моментните решения в деня на изборите.

Във връзка с идеята в бюлетината да има специално квадратче "Не подкрепям никого", Димитър Димитров посочи, че създаването на още една възможност някъде да се канализира протестният вот, води до отклоняване на потенциално гласуване срещу партиите, които са на власт.

Той коментира и създаването на избирателен район в чужбина:

Статистиката показва, че с гласовете от чужбина се печелят между 6 и 8 мандата в последните избори. Дори създаването на четиримандатен район в чужбина значително ще омекоти изкривяванията, които се получават в следствие на гласуването там и отсъствието на кандидати, които са регистрирани за този район. Няма да се реши проблемът напълно. Вероятно, ако се заложат 6 мандата, би било по-близко до това, което ще се получи в реалния свят на числа, след като приключи изборният  ден.

От своя страна Александър Ненков от ГЕРБ отбеляза в обзорното предаване "Нещо повече", че

едва ли задължително гласуване, придружено със санкции или стимули, би решило въпроса с доверието в политическата система, докато обществото не осъзнае колко е важно да се гласува. Според Ненков един от изходите е самите партии да потърсят възможност да се реформират така, че да привличат повече избиратели.

Двете мнения чуйте от звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна