Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ружа Смилова: НС не осъществява надзор над регулаторните органи

Снимка: БГНЕС

Независими ли са т.нар. "независими регулатори" у нас, като Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, Комисията за финансов надзор, Съветът за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията? Работят ли прозрачно, или са инструмент за политически и икономически натиск? Има ли възможност за партийни назначения и задкулисни договорки и какви са причините за конфликтното функциониране на значителна част от тях? Това изследва екипът на Центъра за либерални стратегии в рамките на голям проект, наречен "Проблеми на прехода". Изводите и препоръките от него ще бъдат представени публично днес на дискусия в София. 

Политологът Ружа Смилова е част от екипа, подготвил препоръките. В предаването "Преди всички" тя посочи, че причината да започнат работа над този проект са високите нива на неудовлетвореност на гражданите в България от начина, по който работят институциите:

На въпрос, зададен преди време в представително социологическо проучване "Удовлетворени ли сте и вярвате ли, че държавата работи в интерес на всички", едва 16% отговарят положително. Това е абнормален резултат на фона на средните стойности за други европейски страни. Например в Чехия 70% от гражданите там са убедени, че държавата работи в интерес на всички.

Според Ружа Смилова един от проблемите на регулаторните органи у нас е, че в търсене на максимална независимост се отива в посока на пълна безконтролност. По думите ѝ това се гарантира с дълги мандати, с дълги процедури по предсрочно прекратяване на мандатите.

Това, което е ключово, според екипа ни е, че Народното събрание, което е основният отговорен колективен орган за контролиране на дейността на тези органи, всъщност не изпълнява функцията си по последващ надзор, подчерта Смилова.

Тя допълни, че годишните отчети на регулаторните органи минават през комисиите и пленарната зала чисто формално, без дебати. Предизвикват интерес единствено ако вече е предизвикан скандал, като този с "тефтерчето Златанов". Много често комисиите просрочват мандатите си, отново по вина на Народното събрание.

Една от препоръките ни е при изтичане на мандата да не може да се остава на поста. Независимо от това дали Народното събрание е свършило работата си. Когато тези органи бъдат блокирани по вина на парламента, то би се заело по-сериозно с работата си по номиниране и назначаване на професионалисти, а не партийни назначения, които биха обслужвали обществения интерес, заемайки тези позиции, обясни Ружа Смилова.

Цялото интервю с Ружа Смилова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени