Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Търси се” на Стивън Кинг спечели Националния конкурс „Моята любима книга – 2015”

Снимка: vsichkozaknigite.bg

"Търси се” на Стивън Кинг спечели Националния конкурс „Моята любима книга – 2015”, организиран от Сдружение „Всичко за книгите”. Романът събра най-много гласове във финалния етап на надпреварата, като се съревноваваше с още седемнайсет книги. На второ място е книгата "101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова, а на трето е "Дневник от панелните блокове” на Никола Крумов. Малък брой гласове делят "Гатанки от небето” на Ивинела Самуилова от третото място.

Шансовете да заемат почетни места имаха и "Смрък” на Тери Пратчет  и "И страж да бди на пост” на Харпър Ли.

Надпреварата между отделните заглавия беше изключително оспорвана. По няколко пъти в деня се сменяха, защото беше много интензивно гласуването, каза в предаването "Хоризонт до обед" Стефка Ангелова от Сдружение „Всичко за книгите”.

По отношение на профила на гласувалите, тя уточни, че почти 60% са на възраст между 16 и 34 години:

Това означава младите активни хора, които сърфират в интернет, живеят активно, работят, пътуват. Част от заглавията, които са призьори, показват този профил. 43% от гласувалите са от София, 53 на сто са от цялата страна.

Резултатите са реалистични, смята проф. Владимир Трендафилов. По думите му младата публика е основният читател, те са и по-активни читатели.

Той каза, че е изненадан от втората позиция на книгата "101 отбивки”:

Това е туристическа книга с препоръки. Не очаквах нехудожествена книга да влезе в тройката. От друга страна, пак не съм изненадан, защото ако има нещо нехудожествено, което да привлече хората в днешно време, това ще е или нещо туристическо - и то непосредствено в обкръжението ни, или нещо кухненско.

В предаването "Хоризонт до обед" своята книга "Убиец" представи Васил Панайотов. От три седмици тя е на книжния пазар.
Работното заглавие беше "Отчужден" и то отговаря повече на същността, на квинтесенцията на книгата. Тя е един поглед към отчуждението, към самотата, към изборът на това дали да продължиш да живееш живота си с някой твой близък човек, заради който се налага да правиш компромиси и да подчиняваш своя живот на нечии чужди концепции. Близките хора са единствените, които могат да бъдат дотолкова жестоки, че да те принудят да правиш нещо заради тях.

Целия разговор можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна