Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанев: Хората копнеят за добра дума и добра перспектива

Стефан Цанев
Снимка: БГНЕС

„Тайната вечеря на Дякона Левски“е сред трите премиерни представления на Театъра на българската армия. Постановката е на Асен Шопов, а текстът - на Стефан Цанев.

При задълбочаването ми върху работата ме стъписа нещо, което не подозирах дотогава – че почти всички сподвижници на Левски се разминават с него, а той самият е изпреварил времето си поне с век, сподели пред „Хоризонт“ авторът на пиесата. Според Цанев, днес с особена сила е актуален въпросът да си решаваме сами историческите въпроси, без да се надяваме на никого, защото който ни освободи, ще ни пороби.

В последните му дни и часове Дяконът е бил изоставен и предаден от всички, а архивът от кореспонденцията му с Каравелов по един драстичен начин стига до турските власти и се използва като доказателство срещу него, разказа още Стефан Цанев:

Всички свидетели, съзаклятници на Левски, го предават, като казват: Ти ни подведе! Това е безпрецедентно. Не можех да си представя този човек какво е преживял в тези мигове. Особено след като вече е бил осъден на смърт и е трябвало 28 дни да седи в една килия сам. Какво си е мислел през това време?

Пиесата се спира тъкмо на тези въпроси – какви разговори е водил Левски със своите хора - наум, посочи Стефан Цанев и определи това като огромна трагедия за личност, изцяло отдадена на каузата.

Текстът е поднесен чисто и агресивно и действа заразяващо на публиката, каза още творецът:

Тук става дума за високи идеали, за които струва ми се, трябва да се говори - че има хора, които си дават живота и имота и не мислят за никакви облаги, за никаква власт. За това никой не говори днес. Ако пиесата ще има някакъв успех, той ще се дължи на това, че хората са закопнели някой да им каже добра дума, добра перспектива. Че човек не може да живее без вяра и идеали, иначе оскотява. Ние не сме дошли на този свят да се нахраним...

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени