Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античният комплекс "Сердика" вече посреща посетители

Снимка: БГНЕС

Реставрираният античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" на столичното Ларго бе открит официално. 
Атмосферата на антична София вече може да се усети в самото сърце на града, под т.нар. триъгълник на властта. Експонирани са древни улици и останките от строителството край тях. Под стъкления купол се оформя арт пространство за концерти и постановки. В очакване на откриването граждани коментираха:

Страшно е, страшно ми харесва. Всичко е направено много стилно, много хубаво, много красиво. Аз случайно минавах оттук, прочетох във вестника, че около обяд ще е откриването, и минах да видя какво става. Фантазия, фантазия! Това е едно от най-красивите места в София в момента. Тука е съсредоточена цялата история и хората ще се наслаждават. Трябва да бъдат открити и други такива места, обезателно! София може да стане столица на културата на Европа. Заслужава.

Столицата има някакъв друг облик, като европейска столица. Интересно защо хората завиждат на доброто. Все обичат нещо да нашари, нещо да счупи, сега това хубаво е направено, но ще видим след време.  

Като сложен, съпроводен с много проблеми изстрадан проект определи новооткрития археологически комплекс министърът на културата Вежди Рашидов:

Този обект го изстрадахме. Знаете, че две години работихме проект, с който кандидатствахме в регионалното развитие. За щастие спечелихме този проект. Спряхме да минава метрото през археологията. За щастие, вместо да заровим, както при Източните порти на Сердика, ние взехме генерално решение - вместо да го закрием с чакъл за по-добри времена, да извадим историята на повърхността. За да може днес всички в центъра на София да се радваме на един уникален обект, какъвто, освен Рим, нито една друга европейска столица не притежава.

Преди време представители на археолозите, експерти и граждани протестираха заради лошото възстановяване на старините. Днес млади хора отново се появиха с плакати "Реставрация, а не ремонт" и огласиха пред "Хоризонт" своите мотиви: 

Възмущава ни това, че нашите старини биват унищожавани и фалшифицирани. Не може стратегията за опазване на културното ни наследство да се ръководи от наличните европейски фондове. Фондовете, парите трябва да обезпечават нуждите на обществото и за грижата на наследството. Такъв е нормалният ред. Всичко трябва да се планира навреме в самото начало от широк кръг от специалисти, които познават всички специфични области на едни подобни многостранни, комплексни по своята сложност, обекти. Проблемът не е в малките технически детайли. Проблемът е на първо място в цялостната концепция в изключително лошото изпълнение, в липсата на комуникация с професионалисти и на адекватно планиране на операцията. Не може грижата за културното наследство да се възлага на строителни работници, може би "Реставрация, а не ремонт" изразява именно това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна