Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 500 мигранти може да са загинали при потъването на кораб в Средиземно море

| обновено на 20.04.16 в 19:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 500 мигранти може да са загинали в събота при потъването на голям кораб в Средиземно море, предаде Си Ен Ен, като се позова на агенцията на ООН за бежанците. Вчера екип на ООН е разговарял с оцелелите при инцидента, който може да се окаже най-голямата трагедия с мигранти за последните 12 месеца.

По първоначална информация, корабът с мигрантите е потънал някъде между Либия и Италия, посочва агенцията на ООН. Оцелели са 41 души - 37 мъже, 3 жени и тригодишно дете. Те са били намерени и спасени от търговски кораб, който ги закарал до Каламата в Гърция на 16-и април. Сред оцелелите има 23 сомалийци, 11 етиопци, 6 египтяни и един човек от Судан, уточнява Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Уилям Спиндлър, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците обясни, че спасените мигранти се възстановяват в Гърция и няма надежда да бъдат открити хората, които са станали жертва на инцидента.

Разказаха ни, че са тръгнали от Египет преди няколко дни и са отплавали към Италия. По пътя лодката им се срещнала с по-голям кораб, който вече бил претъпкан с мигранти. Трафикантите, които управлявали лодката, им наредили да се преместят на кораба. Докато това се случвало, по-големият кораб станал нестабилен, преобърнал се и потънал. На практика всички на борда му са се удавили, обясни Уилям Спиндлър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна