Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво щеше да направи проф. Минко Балкански, ако беше министър на образованието

БНР Новини
Нина Цанева и проф. Минко Балкански в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Емил Николов

Има хора, които никога не биха могли да останат затворени в собствения си свят, независимо от това колко комфорт и благополучие има в него. Такъв човек е проф. Минко Балкански – един от най-известните учени в света в областта на физиката на твърдото тяло, почетен професор на университета „Пиер и Мария Кюри“ в Париж, професор в Сорбоната, гост-професор в Калифорнийския университет, преподавател в Масачузетския технически университет, член на Академията на науките на Индия, единственият българин, който е членувал в Нобеловия комитет, филантроп и благодетел. Чрез специално създадената фондация „Миньо Балкански“ (на името на неговия баща) днес проф. Минко Балкански развива широка благотворителна дейност в родината си – България. В днешното издание на „Нашият ден“ проф. Минко Балкански, който от 70 години живее в Париж,  беше специален гост. Попитахме го за причините отново да посети страната ни. Оказа се, че се поне две. Първата: предстоящият ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици, който ще се проведе за 23-ти път в Софийския университет. Участниците в него ще премерят сили в две различни състезания – по математика на 14 май, а по физика на 15 май, които покриват изучавания материал по съответния предмет от 9 до 12 клас. Наградите за победителите са невероятни – екскурзия до Франция, запознаване с френската система за висше образование, а на най-изявените ще бъде осигурена възможност да продължат образованието си в най-добрите френски университети.
И всичко това – напълно безвъзмездно.
Втората причина за посещението на проф. Минко Балкански е четвъртото поредно издание на конкурса „Млад изобретател“, който дава възможност на младите български таланти, способни да създават нови машини, прибори и устройства; да изобретяват и да творят, да намерят подкрепа и финансиране – отново чрез фондация „Миньо Балкански“ и чрез нейните партньори.  Предложенията на учениците-изобретатели се приемат и оценяват от специално сформирана комисия от учители, университетски преподаватели, инженери и индустриалци. Най-добрите не само че получават награди и отличия, но и пълна финансова подкрепа за всичко необходимо за реализация на изобретението им. Всички български ученици, които се интересуват от тези възможности могат да научат повече за тях от официалния сайт на фондацията.
Какво още ни  разказа проф. Минко Балкански за това защо българските деца са толкова талантливи, както и за многобройните варианти на подкрепа, които той им предоставя, можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени