Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Вяра Ангелова: Като общество не показваме, че свободата на словото е важна

СЕМ

Бързането за попълването на състава на Съвета за електронни медии не е жест към обществото, забавянето донякъде е умишлено и то се отрази върху цялостната медийна среда. Изборът на нови членове на СЕМ може да се оприличи на поредната игра на демокрация. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ доц. Вяра Ангелова, преподавател и експерт по журналистика и масови комуникации. Тя разположи случващото се в СЕМ и предстоящия избор на нови генерални директори на БНР и БНТ в контекста на спадащото ниво на медийната свобода у нас, регистрирано и в последното проучване на „Репортери без граници“.

Оставката на досегашния председател на СЕМ Георги Лозанов според Ангелова е осветлила процесите и отношенията в СЕМ и ясно е показала поръчките, които вървят там, а вчерашното изслушване на шестимата кандидати за членове на медийния регулатор в парламентарната комисия по култура и медии е показало цялостно неразбиране за характера на обществените медии. В ръцете на кандидатите за генерален директор на БНР е да покажат механизми за промяна, защото всяка отвоювана територия е вече напредък, отбеляза още Вяра Ангелова.

Отчасти е нормален начинът, по който се избира съставът на СЕМ, но по-големият проблем е какви са тези хора като компетенция, дали изпълняват политическа поръчка и дали разбират от медии, колкото средностатистически зрител или слушател, посочи още доц. Ангелова.

Публиката все по-малко вярва на медиите. Ние постоянно бягаме от разговора за свободата на медиите, въпреки индикациите, които идват отвън и погледа отвън към медийната ни среда, смята експертът. По думите ѝ, отчасти и заради вина на самите медии, като общество не сме показали, че свободата на словото е важна.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна