Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската картография с авторитетни позиции в световната научна общност

Какво е светът без географските карти?! Днес направо е немислимо да си представим съществуването си, без геопространствена информация. Върху картите са селища, домове, вилни имоти, пътищата за връзка с тях, нашата история и минало, факторите за развитие на бъдещето - природни ресурси, климат... Колкото и да изреждаме, едва ли ще успеем да изброим огромните масиви от знания, побрани в Света на картите. За да се открои тяхното изключително значение в развитието на човечеството, през 2012 г. в Банкок, на Регионалната картографска конференция на ООН е приета Резолюция да се посвети специален период от време, като Международна година на картата (2015-2016).

В  основната на инициативите е Международната картографска асоциация (International Cartographic Association – ICA). В нея  членуват национални комитети по картография от 62 държави, между тях - и България. Международната картографска асоциация спомага при решаването на проблемите, възникващи при създаването на карти, насърчава разпространението на информация за околната среда, икономиката, социалното развитие и пространствените промени. Провежда научни форуми, улеснява обмена на картографски данни и технологии, подпомага прилагането на единни технически стандарти в областта. Асоциацията работи с държавни и международни институции и организации.

В Международната картографска асоциация има различни работни групи и комисии. Особено важно е, че Комисията по картографията и децата е ръководена от Хосе Хесус Рейес Нуньес и от българката проф. Теменужка Бандрова. Освен председател на УС на Българската Картографска Асоциация, проф. Бандрова преподава във факултета по геодезия към УАСГ.  Професионалните й интереси са свързани с 3D картографското моделиране, картографията, насочена към децата, картографските символи. Носител е на наградата на 19-ата картографска конференция на ICA, в Канада 1999 г. Автор е на 10 атласа за деца и повече от 20 карти, одобрени от министерството на образованието. Водила е лекции в токийския университет Hosei, университета Masaryk в Бърно, Географския институт в Богота, университета Eotvos Lorand в Будапеща. Автор е на редица публикации и научни статии. В Международната година, кои са актуалните задачи пред Българската картографска общност?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна