Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Йорданова: Отдавна има данни, че Павел Александров не е удобен като директор на Фонда

Дори и след време съдът да признае обвинените служители за невиновни, доверието във Фонда вече е изгубено

Снимка: БГНЕС

Трима от задържаните от Фонда за лечение на деца бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения. Както се казва: "По Цветановски – без Цветанов" – такава може да бъде интерпретацията на това, което се случва във Фонда. Това каза в предаването "Хоризонт за вас" журналистът Силвия Великова и припомни, че клипът с арестите, появил се на следващия ден, е създавал внушение, отречено вече от Прокуратурата – за пликове с пари.
 

Явно опитът да бъде осъден шефът на Фонда – още преди да бъде обвинен, беше в ход, независимо от това, че по-рано вчера сутринта Бойко Борисов обясни колко всичко внимателно е било прецизирано, за да няма вече такива проблеми с нарушени права, "избродирано", и сега оставаше съдът да потвърди мерки.

Според Великова основният въпрос в случая е дали Прокуратурата участва в решаването на междуведомствени проблеми в МЗ.

Журналистът Борис Митов от сайта "Медиапул", припомни, че съобщението на сайта на Прокуратурата в сряда е било за задържани служители на Фонда, които "са извършвали длъжностни престъпления и са получавали подкупи", а в четвъртък е било опровергано от говорителя на главния прокурор, която е заявила, че дори не са получавани сигнали от родители за искани подкупи.

На мен клипчето, в което се прожектираха часовници и монети, ми прилича по-скоро на ударена група за трафик на ценности през границата, отколкото това, за което слушахме един час. Прави ми впечатление, че вчера повече се опитваха да бъдат направени внушения, отколкото да ни дадат ясни и конкретни отговори в какво е разконспирирана тази, условно наречена, организирана престъпна група, и какви конкретни доказателства са събрани.

Журналистът Люба Йорданова от в-к "Капитал" коментира, че показната акция е лепнала петно върху Фонда, което ще се отрази на децата с тежки заболявания:

Всъщност, дори и след време съдът да признае обвинените служители за невиновни, доверието в структурата на Фонда вече е изгубено и едва ли работата му ще продължи да бъде ефективна. Аз не мога да си представя родители, които ще се доверят отново на Фонда да отговаря за лечението на техните деца, нито пък мога да си представя, че ще има хора, които да искат да дарят средства за този фонд.

Отдавна има данни, че Павел Александров не е удобен като директор на Фонда, а МЗ иска преструктурирането му, коментира Йорданова и припомни, че Фондът е бил проверяван многократно, но публично не са били оповестени данни за нарушения. И Общественият съвет и Александров са алармирали, че във Фонда има проблеми от административен характер, както и по какъв начин те могат да бъдат преодолени, коментира тя.

Показната акция на службите отложи разглеждането на молбите на много деца, които чакат в момента финансиране. На другия ден минаха само най-спешните случаи, но не всички. Следващото заседание ще бъде в сряда. 

По време на акцията бяха арестувани всички служители на Фонда, тоест в момента там няма дори хора, които да движат ежедневната работа там.

Апартаментът в Париж се използва от 2005 г. и в него се настаняват не само деца, а и възрастни хора на лечение във френската столица, коментира още Йорданова. Болницата в Турция пък има официално представителство в България и работи с пациенти само чрез него.

Разговора на Лъчезар Цветков с Борис Митов, Люба Йорданова и Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна