Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

И българите в чужбина паднаха жертва на Изборния кодекс", пише вестник "Сега". " Парламентът се погрижи вчера да затрудни максимално и участието на българите  в чужбина в изборите", коментира изданието. "След като в четвъртък отказаха да подкрепят собственото си предложение в Изборния кодекс за създаване на нов избирателен район "Чужбина" депутатите от ГЕРБ неочаквано дадоха рамо на идеята на Патриотичния фронт избирателни секции зад граница да се отварят само в посолствата и консулствата ни. Възмутени от случващото се от ДПС заплашиха, че ще сезират Конституционния съд за тази промяна за задължителния вот и ще призоват българите в чужбина да протестират. Последиците от решението са, че избирателната активност на сънародниците ни зад граница ще бъде сведена до минимум, тъкмо когато беше почнала да расте", коментира вестник "Сега".

"Електронно гласуване още наесен", съобщава вестник "24 часа" и допълва, че през есента ще се гласува електронно, но без да се отчитат резултатите. Изданието цитира лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че "след експерименталния вот ще се промени законодателството, за да стане този начин на гласуване равностоен още на първите парламентарни избори".

"Оставки през час. Борисов отстрани трима за съмнения в корупция", пише на първа страница вестник "Стандарт". "Пет дни след като каза на ГЕРБерите: "Ако докопам някого от вас  - милост няма", премиерът Бойко Борисов лично поиска от депутата от ГЕРБ Ирена Коцева и заместник-кмета на София Любомир Христов да напуснат постовете си, отбелязва всекидневникът и пояснява, че поводът за оставките е "съмнителен търг за 60 спирки". Поръчката била спечелена от съпруга на Коцева, а тя самата е признала, че с Христов са приятели от 20 години. Междувременно Борисов уволни и  шефа на гражданската въздухоплавателна администрация Минчо Цветков за лошо управление, пише още "Стандарт". "И Фандъкова чака оставки", отбелязва в друг материал изданието. "От април възложих проверка на обществените поръчки на Центъра за градска мобилност и докато приключи тя ще поискам депозиране на оставките на всички в ръководството", съобщава столичният кмет, цитиран от "Стандарт" .

"Показна борба с корупцията в ГЕРБ", пише по темата вестник "Дума" и допълва, че заместник-председателят на комисията по транспорта Калоян Паргов ще поиска от кмета да бъде извършен цялостен одит на системата на общинския транспорт и на Центъра за градска мобилност, както и на всички обществени поръчки през последните 4 години.

Показната акция с арестуването на екипа на Фонда за лечение на деца най-вероятно ще сложи край на неговото ефективно съществуване, пише "Капитал". Вестникът коментира, че за това, че вече бившият председател на Фонда е бил неудобен на Министерството на здравеопазването, за което имало знаци отдавна. По неофициална информация на изданието във ведомството има идеи фондът да бъде преструктуриран в дирекция.  

"Изринаха над 5 хиляди тона боклуци от незаконните сметища и районите в София", пише на първата си страница вестник "Новинар". Над 16 хиляди доброволци са се включили в кампанията по пролетното почистване. Премахнати са били 20 незаконни сметища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна