Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоренцо Кодоньо: Частен спасителен фонд е решение за проблемните банки

Проблемните банки могат успешно да бъдат спасени с частен спасителен фонд, заяви в интервю за "Хоризонт" италианският банков експерт Лоренцо Кодоньо. След като стрес тестовете на банките в Италия показаха нужда от увеличаване на капитала на част от тях и огромно количество необслужвани кредити, частни инвеститори и правителството създадоха нова структура, която да помогне за преминаването през трудностите. Според Кодоньо, такъв проблем може да се появи не само в Италия, но за него има успешно решение:

Мисля, че реално всички периферни държави, които минаха през тежки кризи, изпитват подобни трудности в банковия сектор. Говоря не само за Италия, но и за Испания, Португалия и Ирландия. В техните банки все още има доста голям портфейл от лоши кредити. Между другото, това също важи до известна степен в Германия и Франция.

Не познавам ситуацията с българските банки. Мога да кажа, че ако имат много високо ниво на необслужвани кредити и нужда от рекапитализиране, не е лошо да се помисли за основаването на частен фонд, подобен на този в Италия. Това няма да наложи използването на правителствен ресурс - т.е. пари на данъкоплатците, а решението би дошло от системата. Това е общовалидно мнение, не само за България.

Италианският експерт сподели опита, през който е преминала Италия:

Имаше планове правителството да подпомогне проблемните банки, но тази помощ не беше разрешена от надзорниците в Брюксел. В същото време проблемът с лошите кредити не се решаваше. Решението за създаването на фонд, което беше проектирано съвместно между правителството и частни инвеститори, има определени шансове да бъде успешно. Аз мисля така, въпреки че пазарите не го приеха толкова добре заради слабото и обезпокоително състояние на системата.

Все пак да не забравяме, че стрес - тестовете отново подчертаха липсата на капитал в няколко банки. Има няколко банки в Италия, на които се наложи два или три пъти да увеличават капитала си. Този път май ще е четвъртият. Достигаме до момент, в който на инвеститорите им е много трудно да слагат парите си в банките. Именно затова мисля, че този фонд ще проработи. Инвеститорите няма да наливат директно капитал, а ще използват този инструмент, за да подобрят състоянието на банките, които имат необходимост от това.

Фондът има две основни цели - първата е да подпомага увеличаването на капитала на банките, като по този начин ще бъде своеобразен буфер срещу продължаващо влошаване на ситуацията, а другата част от бизнеса на този фонд са лошите кредити, като това не е специфична черта само на няколко банки, а на цялата система, подчерта Лоренцо Кодоньо:

Той може да купи тази част от кредитите, за които няма интерес, но имат добри гаранции. Все пак да не забравяме, че този фонд е финсиран основно от здравите банки. Ако фондът успее да купи необслужвани кредити на много ниска цена и успее да осигури възстановяването им, той може да изкара и известна печалба за инвеститорите си. Ето така съществуването на фонда намалява системния риск и в същото време осигурява увеличаване на капитала там, където е необходимо.

Запитан как това ще се отрази на обикновените хора, които не се интересуват от банкови термини, а искат единствено банките, на които поверяват парите си, да бъдат стабилни, Кодоньо отговори, че според европейските регулации правителството не може директно да се намесва в спасяването на банките:

Помощта трябва да дойде от международни или местни инвеститори. В крайна сметка обаче всичко опира до въпроса за цената. Като имаме предвид, че банките ще се принудени да продават лошите си кредити на много ниска цена. В същото време фондът ще работи основно с пари от банките, така че обезценката на тези кредити ще остане вътре в системата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!