Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на април Александровска болница изследва за имунни дефицити

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По данни на Националния регистър за имунни дефицити диагностицираните пациенти у нас са 164, но болните най-вероятно са повече, каза пред „Хоризонт“ д-р Спаска Лесичкова, имунолог в клиниката по Имунология  с банка за стволови клетки към Александровска болница. До 29 април в Клиниките по педиатрия  и по имунология на Александровска болница ще се проведат безплатни прегледи за хора, страдащи или имащи съмнения за вроден имунен дефицит. В лечебното заведение има изграден експертен център за пациенти с имунодефицитни заболявания.

Първичните имунни дефицити се дължат на дефект в генетичните комбинации и спадат към редките заболявания, обясни още д-р Спаска Лисичкова в интервю за предаването "Закуска на тревата". 15 са новодиагностицираните случаи за тази година – сред тях са деца и възрастни. Терапията за първичните имунни дефицити при малките деца е добре да започне веднага, а при възрастните те могат да се открият след години. Тежките имунни дефицити се диагностицират в ранна детска възраст и се повлияват чрез трансплантация на стволови клетки.

В двете клиники на Александровска болница ще се преглеждат всички, записали се предварително телефон 0877 570 898 или 02 92 30 309.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени