Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павло Розенко: Подкрепям идеята за съвместни военни сили с България и Румъния

Павло Розенко
Снимка: архив

Вицепремиерът на Украйна Павло Розенко определя идеята за създаването на съвместна военна бригада между България, Румъния и Украйна като "много своевременна и правилна", а страната ни - като надежден партньор.

На въпрос на "Хоризонт" как вижда ролята на България в тази военна бригада, Розенко отговори:
Мисля, че от една страна тя има ролята на надежден партньор, от друга е държава, която винаги е поддържала Украйна и нейната териториална цялост. България премина през този път на реформите, по който сега върви Украйна, в това число и реформите в армията. Затова вашият опит ще ни бъде от голяма полза.
Украинският вицепремиер казва още, че новият кабинет на страната има всички шансове да осъществи необходимите реформи, което би довело и до успокояването на обстановката в източната част: 
Да, ситуацията на изток наистина влияе на социално-икономическото положение в цяла Украйна. Същевременно, не трябва да търсим причини, за да не проведем реформите. Именно тяхната реализация и повишаването на жизнения стандарт би показало, че Украйна се развива интензивно и европейският избор е бил правилният стратегически курс.

Запитан дали визитата на европейския комисар за разширяването Йоханес Хан в Украйна е окуражаващ знак, като се има предвид изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че Украйна няма да се присъедини към ЕС и НАТО до 20-25 години, Павло Розенко отбеляза:

Графикът за присъединяването на Украйна към Европейския съюз зависи изключително от нас самите. Ако покажем желание да живеем по европейските правила и принципи и тихичко и спокойно се превърнем в цивилизована европейска страна, то това може да стане и доста по-рано. Ние прекрасно разбираме, че това си е нашата домашна работа. Ако нещата ни се получават по-добре и по-бързо, работим качествено, никой няма да ни затваря вратата пред Европейския съюз. Затова високо ценим сигналите, които идват - като този за скорошния безвизов режим. Това ни показва, че вървим в правилна посока и ще продължим по нея и занапред.
 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна