Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонид Исаев: Русия и НАТО се нуждаят един от друг

Според руския политически анализатор, Съветът НАТО-Русия е голяма крачка напред на фона на критично влошилите се отношения

Снимка: lawinrissia.ru

Спирането на работата на Съвета НАТО-Русия не трябва да се разглежда като опит за изолация на Русия. Самият факт, че Съветът възобнови работата си след двугодишно прекъсване показва, че Русия и НАТО се нуждаят един от друг. Този коментар направи в предаването „Събота 150“ руският политически анализатор Леонид Исаев, определяйки възобновените отношения в рамките на Съвета като голяма крачка напред:

Струва ми се, че въпросът за изолацията на Русия изобщо не е бил поставян нито в Европейския съюз, нито в Съединените щати, нито някъде другаде. Нито една държава не скъса дипломатическите си отношения с Русия. Нито една страна от Евросъюза не го направи. За каква изолация може да става дума?

В случая не става дума за по-тясно сътрудничество, нито за интеграция между НАТО и Русия. Изначалният замисъл на този формат е да помогне на всяка от страните по-добре да разбира действията на другата страна, за да може военната политика както на Русия, така и на НАТО да бъде по-прозрачна и по-открита, казва Леонид Исаев. По думите му, липсата на контакти през последните две години е направила ситуцията по-напрегната, но това не в интерес нито на Русия, нито на Алианса:

Според мен просто и двете страни разбраха, че отношенията им критично се влошават. Спомнете си сваления през ноември от Турция руски самолет. След това инцидента в Балтийско море, когато руски самолети прелетяха на неразрешено разстояние над американски кораб. Всички това ни води към една червена линия, която нямаме право да преминаваме. В противен случай могат да бъдат провокирани много сериозни конфликти. Разбира се, фактът, че се опитваме да намерим формула за сътрудничество със Съединените щати, хайде не по украинския, но по други въпроси като противодействието на тероризма, урегулирането на сирийския конфликт и ядрените програми на Иран и Северна Корея подпомага постепенното възобновяване на диалога между Русия и НАТО.

През последните две години, откакто между Русия и Запада възникна сериозен конфликт,  и от двете страни се увеличиха скептиците, според които няма нужда от подобно сътрудничество, продължава анализа си Исаев:

Много политици у нас казват, че не трябва да си сътрудичим нито с НАТО, нито с Европейския съюз, нито със Съединените щати. На запад ситуацията е аналогична. И там има редица политици, които твърдят, че не се нуждаят от Русия. Колкото повече мълчим, толкова повече аргументи от този род ще чуваме. В този смисъл, здравият разум надделя и в Москва, и в Брюксел. Самият факт, че срещата НАТО- Русия се състоя, макар да не доведе до никакви сериозни решения, е голяма стъпка напред.

Украйна изгуби Крим. Това е реалността и ми е трудно да си представя ситуация, при която Крим би се върнал към Украйна, заяви още Леонид Исаев, според когото независимо от това как оценяваме акта на присъединяване на Крим към Русия, това са фактите и Крим е станал руски.

Позицията на Леонид Исаев в детайли можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна