Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чикаго започна традиционният фестивал за български фолклор "Верея"

Снимка: личен архив
В препълнена зала и в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова  в Чикаго започна традиционният фестивал за български фолклор "Верея".

Стартирал преди 6 години с участието само на 4 състава, днес фестивалът се радва на огромен интерес .Тази година танцовите състави и певческите групи са 30 с повече от 500 участници  - български имигранти от различни градове на САЩ и Канада.
Идваме тук за 5-та година. Много сме щастливи. Зареждаме се с толкова много положителна енергия, която ни държи за цяла година напред, казва една от тях.

Казвам се Петър Петров. Аз съм от Бостън, Масачузетс. Ръководител съм на ансамбъл “Лудо младо” .За мен това е една великолепна магия, която ние можем да донесем извън страната и да я покажем пред всички. И се надявам да има много хора,които могат да  усетят магията на българския фолклор, магията на българския дух.
Това е и мотото на фестива - "Фолклорът е магия!", а  създателят на фолклорен клуб “Верея” и на събитието Константин Маринов казва:
Това събитие го правим, защото имаме нужда. Човек трябва да бъде с нас тези два дни. Каквото и да говорим, каквото и да обясняваме, трябва да се изживее, иначе не става.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени