Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел и Доналд Туск пристигнаха в Газиантеп

Бежански лагер в Газиантеп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пристигнаха в южния турски град Газиантеп, близо границата със Сирия, предаде Би Би Си. Те бяха посрещнати на летището от турския премиер Ахмет Давутоглу. Той ще посети заедно с Меркел, Туск и Тимерманс лагер със сирийски бежанци в Газиантеп.

Целта на посещението е всъщност европейските представители да проверят как се прилага споразумението за ограничаване притока на бежанци, подписано между Европейския съюз и Турция през март.

Организации за защита на човешките права оспорват законността на сделката, която включва депортиране в Турция на нелегални имигранти, които не покриват критериите за получаване на бежански статут. Според правозащитниците Турция не е безопасна страна, в която да бъдат пращани хора.

В същото време турските власти предупредиха, че споразумението може да спре да се прилага, ако не бъдат облекчени ограниченията за пътуване на турски граждани в безвизовата Шенгенска зона. Съгласно договореностите Турция трябва да изпълни 72 условия до 4-и май, за да може гражданите й да пътуват свободно. Според европейските представители само половината от изискванията са били изпълнени от Анкара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна