Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Георгиев е новият говорител на Прокурорската колегия във ВСС

Снимка: БГНЕС

Следователят Румен Георгиев беше избран за говорител на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това е едно от решенията на колегията, която се събра на първото си заседание. То беше председателствано от главния прокурор Сотир Цацаров.

С изключение на едно, всичките си решения прокурорите и следователите взеха с категоричното 10 на 0. Най-продължителен беше дебатът за това кой или кои да говорят от името на колегията. След спор трябва ли да има многогласие на посланията от прокурорската колегия се реши гласът да е един, а след два своеобразни отвода кандидатурите се сведоха само да тази на бившия следовател Румен Георгиев, който получи максимална подкрепа след като даде своя глас за себе си. Той поиска да бъде временен и пестелив, а главният прокурор добави да е "същевременно и обективен." С това гласуване, прокурорската колегя поведе на съдийската, която няма свой нарочен говорител.

Иначе днес 10-имата от прокурорската колегия решиха да заседават всяка сряда следобед, а до 31 май да изработят правилата си за работата и се отдадаха на рутинна дисциплинарно-кадрова работа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна