Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" идеята за мораториум върху разкриване на допълнителни аптеки в едно населено място

Снимка: БГНЕС

Да се въведе едногодишен мораториум върху разкриване на аптеки в населените места, където вече има разкрити. Това ще предложи Българският фармацевтичен съюз /БФС/, когато се извършват промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Над 1.5  милиона граждани всеки месец закупуват лекарства по здравна каса и затова аптечната дейност, която е небалансирана като разпределение в страната, трябва да се стимулира, посочи в интервю за предаването "Хоризонт до обед"проф.Илко Гетов - председателят на Българския фармацевтичен съюз:

Общината отдава едно помещение без наем и при облекчени условия, извършва ремонт на това помещение, така че то да отговаря на изискванията за аптека или поема транспорта на фармацевт от големия град , от по-малкия град. Пример да дам с двата лева, които касата плаща за напълно безплатните лекарства. За да получиш тези продукти, за да ги съхраняваш, за да ги отпуснеш в аптеката се получават два лева и върху тези два лева се дължи Данък добавена стойност. Това не е ли социална функция.

Няма пряка връзка между налагането на мораториум върху разкриването на аптеки там където има и създаването на условия да се разкрият такива в слабонаселените места, което е идея на фармацевтичния съюз , заяви Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки:

Този, който иска да отвори аптека, той не я отваря самоцелно. Не отваря, за да губи. Спирането на отварянето на аптеки в по-големите населени места няма да рефлектира по никакъв начин върху отварянето на такива в малките. Това е изключително негативна идея и обслужва единствено интересите на тези, които се страхуват от конкуренцията. Това са тези, които не отварят аптеки в момента.

Според Николай Костов аптека може да се разкрие в район от поне 500 души население. Проф. Илко Гетов е на мнение, че може да се въведе изискване поне за една година,  този който иска да разкрие аптека, да го направи само там, където все още няма.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна