Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Биков: Промените в Изборния кодекс не променят конструкцията на избирателната система

Снимка: БГНЕС

Изборният кодекс (ИК) не променя конструкцията на избирателната система. Трябва като общество и политици да си изясним какво искаме от избирателната система - дали целим повече представителност чрез пропорционален вот, или условия за стабилни управления и ясни политически мнозинства – чрез по-застъпен мажоритарен елемент. В този смисъл сегашните промени на ИК не дават отговор на нито един от тези два въпроса. Останалото са козметични промени. Тази теза разви в предаването "12+3" Тома Биков, журналист и съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по коалиционни въпроси:

Най-важното за едно изборно законодателство е неговата устойчивост – хората да знаят след пет-шест години по какви правила ще се гласува. Преди да започне промяна в ИК, трябва да има много ясна мисъл какво очакваме след това да се случи, подчерта Биков. Според него в България има порочна практика различни изборни каузи за технологията на гласуване да бъдат превръщани в политическа дъвка от голяма част от партиите, включително неосъществимото задължително гласуване:

И се стига до най-различни екстравагантни предложения, една част от които са неосъществими, а други с неясни последствия... В България има няколко души, които разбират от изборно законодателство, които за съжаление много рядко участват в изготвянето на изборните правила. 

Въпросът за хоризонта на коалицията се задава периодично при всяко разглеждане на по-проблемни закони в парламента или когато реформите на различни министри не получат достатъчна подкрепа. Сегашният тип политическа фрагментация, плод на избирателната система, задава подобни насоки на разговора, заяви още Биков.

За тази година и половина България има ясно управление и нелоши показатели в икономически и законодателен план. Въпреки шарения парламент работата на правителството не е блокирана. Докато има мнозинство в парламента, разговорът за подаване на оставка от правителството не стои, гласи позицията на Тома Биков. По думите му, извън вътрешнопартийните страсти България се намира в много сложен международен контекст, правителството със сигурност не е най-обичаното от всички, но много ясно се знае кой управлява и кой взима решенията в това правителство и това мнозинство:

В ГЕРБ има доста ясна йерархия, както и самият премиер каза – кой е първи и кой е втори. Финалното решение и отговорността за финалните решения и в правителството, и в мнозинството се носи от премиера. Когато той поеме инициативата, проблемите се решават доста бързо. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна