Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятната международна академия по драматургично писане „Дом за непослушни”

БНР Новини
Снимка: Ri Eung Woo (Duppini)

Тази година лятната академия ще се състои в София, Велико Търново и основно в село Габровци от 23 юли до 5 август. Ако за пръв път узнаваш за нас, то следващата кратка интродукция ще те запознае с това кои сме ние, какво правим и къде можем да те отведем. Следвай ни!

Лятната международна академия е международен обучителен форум по драматургично писане, свързващ различни жанрове посредством единна документална рамка. В продължение на две седмици вече утвърдени и начинаещи автори на драматургични текстове и сценарии за филми ще участват в лекции и ателиета под ръководството на известни европейски и балкански преподаватели и артисти. В програмата са включени четири лекции, които ще въведат в писането на драматургични текстове за театър, документално кино и танц и три уъркшопа от по пет дни всеки - за писане на сценарии на късометражни филми, за театрални пиеси и за аудиопиеси и аудиоинсталации.

База на академията тази година ще е сградата за арт резиденции на арт група ДУПИНИ в с. Габровци, бивше трудово-възпитателно училище. Практическата работа, която ще се води в уъркшопите ще бъде вдъхновена от документалните материали, които се намират в това училище-интернат, както и от многобройните ленд арт произведения на изкуството, които могат да се видят в района. Целта е участниците да усетят и да разберат как един и същ материал се интерпретира в писането за различни сценични и аудиовизуални изкуства.

Академията ще бъде международна - български и чуждестранни участници ще работят заедно, като всички лекции и ателиета ще бъдат на английски език (предвидени са преводачи при нужда).



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени